Penulis tidak bertanggungjawab atas segala kesulitan yang timbul akibat daripada penggunaan sebarang bahan dalam blog ini. Sebarang maklumat yang tercatat dalam blog ini adalah hampir tepat pada tarikh penulisan tetapi mungkin berubah mengikut keadaan semasa.

Sekiranya ada sebarang pertanyaan yang berkaitan, sila tuliskan di ruangan komen atau e-melkan kepada penulis. Komen anonymous dibenarkan, tetapi anda digalakkan untuk meninggalkan komen dengan mendaftar masuk akaun Google atau Blogger masing-masing.

Sebarang komen yang tidak berpatutan atau difikirkan tidak sesuai akan dibuang selaras dengan Akta Keterangan (pindaan 2012) di mana pemilik blog bertanggungjawab terhadap segala komen yang disiarkan.

Pemilik rumah penginapan atau homestay juga dibenarkan tulis iklan di ruangan komen. Terima kasih. =)

Saturday, October 30, 2010

Just sharing: Tahniah2... BSN sudah maju... (^^,)

Tahniah2 kepada Bank Simpanan Nasional (BSN)... kalau nak tahu, BSN sekarang sudah ada internet banking service. Baru tadi sy perasan time nk cucuk duit yg tinggal RM28.96 tu (bila la elaun nk klua ni)... :P

Dulu orang anggap Bank Simpanan Nasional sebagai ketinggalan... ye la, dalam banyak2 bank, rasanya cuma BSN je yg xde internet banking... kalau Maybank ada Maybank2u... bank CIMB ada CIMBClick... Bank Islam pun ada (nama x ingat)... BSN?.. (haa... jawab sendiri)... tapi sekarang orang sudah x boleh gelakkan BSN sebab mereka juga sudah ada sistem perbankan internet ni...

"Perbankan Internet ialah sistem perbankan melalui internet yang membolehkan anda menguruskan hal kewangan anda dari rumah atau tempat kerja bahkan dari mana-mana sahaja di seluruh dunia."

Actually, bagi orang2 yg xde credit card and sangat3 jarang bershopping mcm sy ni, internet banking bukan la sesuatu yg penting. Tapi kemudahan sudah disediakan, apa salahnya kita daftar, ye tak?.. lagipun x kena bayar pun n kita dapat macam2 kemudahan bila sudah register ni...dan satu lagi kelebihan, kita boleh tau la bila elaun sudah keluar tanpa perlu buang duit nk outing gi BP tu... hoyeh2!! (^^,)

Jgn silap... ada internet banking tak bermakna kita tak perlu lagi pergi menghadap Encik ATM yang setia menunggu kita... kalau nak cucuk duit, kita tetap kena pergi berjumpa dengan Encik ATM atau cawangan BSN... ye la, takkan kita nak print sendiri pulak duit tu kn... kaya la den mcm tu... kuh3... tapi bila ada benda ni, sekurang-kurangnya kalau setakat nak buat funds transfer atau nak check balance dalam akaun tu, takyah la kita nak mengadap muka Encik ATM atau Abang CDM yang tak hensem tu... dh le BSN jauh, buat penat je, lagi2 kalau kena beratur panjang bersama2 abang2 bangla... 

ATM = Automatic Teller Machine
CDM = Cash Deposit Machine

Kalau nak register, ni ada cara2nya... 

Kelayakan:
- Pemegang akaun di BSN yg ada Kad ATM atau Kad Debit BSN (Matrix, Matrix-i, GIRO or GIRO-i).

- Umur 18 tahun dan ke atas.

Caranya...


Pergi ke mana-mana ATM atau CDM Bank Simpanan Nasional (jgn pergi bank lain pulak, xleh pakai MEPS ye).


Masukkan kad dan nombor pin.


Pilih perbankan SMS/Internet.


Pilih Daftar Perbankan Internet.


Pilih Pendaftaran Internet.


Nanti dy akan mintak nombor telefon.. Masukkan nombor telefon bimbit... jgn masukkan nombor talian tetap pulak cth 06-.... (xtau la pulak mcm mane kalau xde henset).


Pastu dy akan mintak nombor iPIN 6 digit... jangan menggelabah ye kawan2 (padahal sy pun gelabah td sebab x tahu nak dapat iPIN ni kat mana)... nombor iPIN ni takde kat mana2... nombor ni ikut suka hati korang la nak letak apa... tapi pastikan nombor ni korang senang ingat sebab nak guna time daftar online nanti...


**Jangan dedahkan nombor iPIN kepada sesiapa... kalau tidak, melayang la duit korang... padan muka... haha...


Bila sudah selesai, kat skrin akan tulis, "Pendaftaran Sudah Berjaya". Dan slip urusniaga seperti berikut akan keluar... tapi atas dasar keselamatan, iPIN tak akan dicetak atas slip urusniaga... pandai2 la korang ingat iPIN tu... jangan sampai terlupa sudahlah... huhu~

Ni la slipnya...

Dah sudah tu?... sila balik ke rumah anda dan connect la kepada internet ye... =)


Dah bukak internet, jangan la korang bukak facebook n apa jadah lain lg pulak... sila bukak www.mybsn.com.my

Kat atas sebelah kiri ada tulis Login to MyBSN. Sila tekan di situ tanpa segan silu ye... dy akan pergi kepada secure connection (https:)... akan keluar page mcm ni:

Kat sebelah kiri tu pilih First time Registration. Akan keluar Terms and Conditions (terma dan syarat) seperti berikut... kalau rajin2 baca la... but better kita baca sebelum kita mendaftar dengan sesuatu kn? =)


At first, button Accept tu takleh tekan... korang baca TAC tu sampai abis dulu, dh scroll sampai bawah, baru boleh tekan...

Pastu korang ikut la langkah2 yg dy suruh buat tu... nanti dy akan mintak nombor kad ATM, nombor iPIN dan nombor IC...

Nombor kad ATM = nombor panjang 12 digit yg tercatat di atas kad ATM korang, biasanya mula dengan 4207....... 
Nombor iPIN = nombor iPIN yg korang masukkan kat ATM tadi...
Nombor IC = nombor kad pengenalan la... haishh...

Tekan next, dy akan mintak username dan password untuk internet banking dan juga pilih gamba untuk authentication... ni korang buat la sendiri ye mcm korang daftar facebook tu...

Then, dh selesai... pastu korang login pakai username dan password tu, then ikut la langkah2 seterusnya... huhU~ =)


Satu lagi, perkhidmatan online banking ni cuma dari 7 pagi sampai 12 tengah malam je... kalau korang bukak lepas 12 malam atau sebelum 7 pagi, akan keluar page ni...




Ok... itu saje sekadar untuk info... =)

46 comments:

sab said...

if cimb pulak cm ne? huhu

Hazman Amini said...

CIMB?... x pasti sgt sebab x pernah bukak akaun tu... tapi apa yg penting, mesti ada akaun CIMB dulu dan mesti ada kad ATM... kalau nk buat online banking, first2 kena beli e-PIN kat ATM atau CDM, pastu guna untuk register online... rasanya semua bank sama je dengan BSN ni... cuma method masa register online tu je lain sikit... kalau CIMB, kena bukak kat www.cimbclicks.com.my untuk register... huhu~... =)

sab said...

wow.. pening =,=
huhu. xpe. akan di cuba. :)

Hazman Amini said...

x pening pun... smua bank sama je... cuma pergi ATM atau CDM (ikut bank), pastu buat iPIN/e-PIN... then register kat internet... huhu~... nnti try la... :)

Anis1_Gee...HooT said...

Klu dak bwh 18 thn blh buat kad x ATM??? n blh buat internet banking x????

I neeeed ur help..

Hazman Amini said...

Anis -

First skali, sorry lmbt reply.. agak bz skit kebelakangan ni.. =)

Berdasarkan pengalaman sy, budak bawah 18 tahun dah boleh bukak akaun BSN sendiri dan dah boleh ada kad ATM sendiri. Saya sendiri pun bukak akaun BSN sejak umur 16 tahun dan ada kad ATM sendiri.

Tapi untuk Internet banking ni pulak x pasti sangat macam mana. Kalau ikutkan dalam laman web Bank Simpanan Nasional (BSN) ni, cuma orang berumur atas 18 tahun je yang boleh buat. Tapi untuk lebih kepastian, Anis boleh try buat lepas apply kad ATM nanti..

Anyway, thanks sebab sudi baca blog sy.. =)

yatsyakirah said...

tumpang tanye , camne nak create password untuk internet banking bsn tu ekk ?
da try banyk kali dh x taleh..
boleh bagi contoh ?

Hazman Amini said...

Yatsyakirah -

password biasanya kena create masa kita register first time tu. Cuba ikut balik langkah2 dari mula:

1. Buat i-pin kat ATM atau CDM BSN (yang ni saya pasti awak dah buat).

2. Bukak www.mybsn.com.my.

3. Kat sebelah kiri website tu, pilih first time registration.

4. Nanti ada keluar Terms and Conditions. Scroll sampai bawah, tekan Accept pastu pilih next.

5.Akan keluar page yang mintak ATM Card Number, MyBSN iPIN, IC number semua tu. Isi yang berkaitan. Tekan next.

6. Keluar satu page yang mintak kita buat Username dan password. Masa ni la kita create username dan password kita tu.

Yang awak kata tak boleh create tu macam mana ye? Tak jumpa page yang nombor 6 tu ke, ataupun website tu tak terima password yang awak buat? =)

Stella Syania said...

kalu umur bawah 18 tahun boleh buatkad atm sendri

Anonymous said...

dah register dah MYBSN ni minggu lepas,tapi x pat pakai lah pulak..sistem tu cakap tak activate..tapi dah berjaya pun daftar hari tu...ermmmm pening kepala...help plizzz...

Hazman Amini said...

@Stella:
Boleh. Sebab saya pun buat pada umur 16 tahun. =)

@Anonymous:
Tak dapat pakai mcm mana tu ya? Tak boleh log in ke?

Anonymous said...

Yg tak activate tu kena call customer service untuk activate.sekian ;)

Hazman Amini said...

Tq -@Anonymous 17 June- sebab tolong menjawab persoalan. =)

sweet and beautiful collection said...

nak tnya masa call customer service tu dorang ada mintak tak no depan kad debit

Hazman Amini said...

@sweet and beautiful collection:
Kalau call untuk urusan seperti terlupa/tersalah password, akaun online kena block dan sebagainya, biasanya memang diorang akan mintak nombor kad tu untuk sahkan identiti. Seeloknya bersedia dengan nombor kad debit dan segala maklumat berkaitan (nombor kad pengenalan dan sebagainya) sebelum call customer service tu untuk mudahkan urusan. :)

Anonymous said...

saya baru nak guna bsn online ni tp bila nak daftar, dia kata no i-pin saya dah expired. camna tu?

Hazman Amini said...

@Anonymous 25Sept:
Mungkin anda dah lama daftar i-pin di ATM tapi tak daftar online. i-pin tu akan expired. kena call nombor khidmat pelanggan BSN untuk bantuan. =)

Mayah Pulchra said...

kalau nak buat kad atm bsn ni kena bayar tak? ke free je?

konfius~~

Anonymous said...

macam mana nak check kalau ada orang bank in duit ke akaun kita? kena daftar online banking jgk ke?

Ai Syah said...

slm, sy nk tanya lah ye...kalau kita nak daftar online banking tp x pegi kat ATM boleh x? melalui intenet terus? ade ke mcm tu?

- mohon pencerahan...

farah natasha said...
This comment has been removed by the author.
farah natasha said...

Salam sy nak tanya .
Sy baru pakai kad credit bsn .
Sy nak suruh org lain bank in kan dkat saya .
Tapi saya taktahu nak bagi number apa kat org tu .
kena bagi number dkat kad credit ke kena bagi number dkat buku bank ?

Hazman Amini said...

@Mayah Pulchra:
Cuma deposit RM50 untuk bukak akaun. Nanti caj tahunan akan potong dari situ je. :)

@Anonymous 12Jun:
Kalau nak senangb, pergi ATM dan pilih untuk dapatkan penyata mini. Cuma tak pasti ada tulis maklumat tentang orang yang masukkan tu atau tak.

@Ai Syah:
Setahu saya mana-mana bank pun kita perlu ke ATM kalau nak buat online banking atau buat di kaunter. :)

@Farah Natasha:
Cuma perlu berikan nombor akaun yang tertulis dalam buku bank sahaja, tak perlu beri nombor yang pada kad. Dan kalau boleh, beri nama penuh sekali supaya orang yang nak bank-in tu boleh sahkan nombor yangb dia masukkan tu betul. :)

king din said...

Masa time tulis nombor card,ipin dan no ic pastu tekan next . Dia tulis no ic or ipin incorect padahal semua aku tulis tu betul . Pening aaaahhhhh

budak 15 tahun nak bertanya said...

Kalau umur 15 tahun buat atm card bsn boleh tak?? Hope rply sape2 je yg tahu. . TQ

Hazman Amini said...

@King Din:
Tak pasti kenapa.. Cuba hubungi khidmat pelanggan BSN di 1300-88-1900.. :)

@Budak 15 tahun:
Kalau tak silap saya, di BSN ni seawal umur 13 tahun dan boleh ada kad ATM sendiri. :)

Anonymous said...

salam.. nk tnye bape lme tempoh online banking utk si penerima trima duit..

Muhammad Syahmin said...

semua yang ada BSN Savings Account yang buku tu boleh buat kad debit minimum 13 tahun

Elviera Sabrina said...

kalau maybank maybank2u, cimb CIMBClick. kalau BSN plak tak silap myBSN Online Banking . ehekk.

Anonymous said...

Kalauu tak ingat username macam mana eh nak buat T__T

Muhd Hakim said...

no kad atm tu yg mana?x tau lah

Hazman Amini said...

@Anonymous 20 April:
Cuba contact talian myBSN tu. Tapi kena sedia dengan maklumat2 yang diperlukan, cth no ic, alamat dan sebagainya.

@Muhd Hakim:
No kad ATM tu nombor panjang yg tercatat kat atas muka depan kad.

mia nadira said...

salam.sy blh reg mnggunakn any browser ke?sbb dlm fon sy hnya gune browser opera mini n uc browser

Anonymous said...

yg awak kata kelayakan tu ..
"Pemegang akaun di BSN yg ada Kad ATM atau Kad Debit BSN (Matrix, Matrix-i, GIRO or GIRO-i)."

kalau guna kad batman boleh tak ? huhu sebab tu kan debit jugak kan

syafiqah said...

Klau umo 16 nk bkk akaun bleh x? Brpa deposit nk bkk akaun?

Mr. N said...

Nak tanya.. Kalau nk beli online di contohnye kt google store gune kad debit.. Kena daftar dulu ke kt bsn atau bole guna terus?? Harap admin balas

Harizadlie Ismail said...

Klau nak register utk bank yg laen,step dye cmni ke?sbb sy nk register utk bank krup...ok x??huhu

Anonymous said...

1)Saya dah masukkan password yang betul tapi tak dye cakap password yang saya masukkan tu salah kenapa eah ?

2)saya cuba nak reset password tapi dye suruh masukkan No Ipin and saya dah masukkan tapi tak boleh,ada orang cakap No Ipin valid untuk 7 hari je betul ke ?

Harap Reply!

Anonymous said...

kalau kad debit bsn ni bleh pakai kat mana2 mesin ATM ke, cthnye Maybank/Cimb/Ambank? ke nak kene gak kat mesin ATM bsn tu btul? maaf tanye, sbb saya baru pasal bende ni

Anonymous said...

assalam,iPin tu dia ckp blh guna lps 7 hari kan?

Gadik Dik said...

Hello mw tnya. Sy da cuba bwt cara mw dftar intrnt banking ..letak number hp n tidak sah pula.. da dua kali sy try2 tp sama juga..

Anonymous said...

Macam mana nk dapatkan nombor tac?urgent ni..tolong

Mursyid Sdn.Bhd. said...

kalau nk cek duit keluar masok bsn ni macam mane ye ?? saye perlukan bantuan segera ... emailkan kdp saya mursyidsdnbhd@gmail.com tq

ali zuhairah said...

nak tnye kenape ye bile request tac je xdapat2 :( da brape kli try same je..
dulu ok lani xboleh :(

Lala said...

ada bayaran ke kalau nak daftar online ni?

noor zairin said...

Saya pernah daftar kat mesin ATM tapi tak boleh. Tak tahu kenapa. So saya direct pergi kat web www.mybsn.com.my and daftar secara online je kat situ. Kalau tak tahu apa yang dia mintak, korang click je ada nota kecil macam dia nak tunjuk contoh lah kat sebelah kotak2 tuu. Nanti dia bagi contoh. Just follow je apa yang dia mintak. Dia ada bagi contoh and rujukan so kena rajin mencari. Tak sure kena bayaran pape ke tak sebab dalam acc saya hilang RM2 something camtu lah. Maybe cas daftar tu kot. Yang tak ingat password click je 'forget password' then isi lah apa dia mintak. Make sure handphone sentiasa ada kat tangan sebab dia rajin mintak no TAC. Semoga bermanfaat