Penulis tidak bertanggungjawab atas segala kesulitan yang timbul akibat daripada penggunaan sebarang bahan dalam blog ini. Sebarang maklumat yang tercatat dalam blog ini adalah hampir tepat pada tarikh penulisan tetapi mungkin berubah mengikut keadaan semasa.

Sekiranya ada sebarang pertanyaan yang berkaitan, sila tuliskan di ruangan komen atau e-melkan kepada penulis. Komen anonymous dibenarkan, tetapi anda digalakkan untuk meninggalkan komen dengan mendaftar masuk akaun Google atau Blogger masing-masing.

Sebarang komen yang tidak berpatutan atau difikirkan tidak sesuai akan dibuang selaras dengan Akta Keterangan (pindaan 2012) di mana pemilik blog bertanggungjawab terhadap segala komen yang disiarkan.

Pemilik rumah penginapan atau homestay juga dibenarkan tulis iklan di ruangan komen. Terima kasih. =)

Thursday, September 30, 2010

Exam dan rewang majlis Hari Raya RBT...

Hoyeh2...

Sy sudah passed exam LK dan test Oral EL... rasa sangat3 bahagia sekarang... macam mahu melompat tinggi2... wee~ (^^,)


Semalam pagi exam LK - AutoCAD... sy suka AutoCAD, sebab nak kena lukis guna laptop... sambil2 buat kerja tu boleh dengar lagu... huhu~

Laptop kesayangan sy... 

Dalam exam ni, calon diberi satu rajah pandangan ortografik yg x lengkap... ada pandangan atas dengan hadapan je... so tugas calon adalah:

1: Bina layer yang mengandungi ciri2 yg diminta, cthnya object line, center line dan lain2...
2: Lukis semula rajah ortografik yg x lengkap tu dan lengkapkan ia...
3: Berdasarkan pada rajah ortografik yg dh lengkap tu, lukis pandangan isometri untuk ia...
4: Lukis pulak untuk oblik...


Takde la susah sangat... cuma pening nak memikir... dan leceh sebenarnya lukis dalam komputer ni... ish2...

Ni time exam... 

Lepas exam AutoCAD, sy ada oral test... untuk hari ni adalah individual... calon akan masuk bilik test, duduk menghadap lecturer 2 orang tu, then cabut nombor... berdasarkan nombor tu, check dalam booklet apa tajuk yg kita dapat, pastu cakap la apa2 pasal tajuk tu... sy dapat nombor 20, tajuk stress... yesss... memang kena la... dah le stress sebab test, dapat tajuk stress... haha... puas la jugak melalut dalam tu... kui3... thanks to Puan Siti Hawa n Madam Ong Chiek Pin yg banyak membantu masa test tu... :)

Malam ni, opsyen sy (RBT) ada majlis sempena Hari Raya Aidilfitri... so starting from the last evening, kami sudah mula berewang membuat persiapan untuk majlis tersebut... petang tu sy tolong ambik daun pisang kat lereng bukit kompleks KH nun... tapi bab2 lemang ni sy x reti sangat... yg reti pun buat lemang periuk kera je (rujuk entri ini)... so sy x campur la urusan lemang-melemang nih...

rewang = gotong royong untuk sesuatu majlis...



X pe... sy x malu mengaku yg sebelum ni sy tak reti langsung buat ketupat... hee~... semalam, sebab sy x reti melemang2, sy duk dalam surau kompleks kh, tengok orang anyam ketupat... ramai gak adik2 junior yg datang tolong... tetiba tergerak hati sy nak belajar... huhu~... pening gile nak anyam tu... berbelit2 daun tu dibuatnya...

**sorry... sy sbnarnya sangat3 x suka nak guna perkataan senior/junior ni... sorry sgt2 eh... :)

"tu la... dulu kecik2 taknak belajar buat... mak buat ketupat, ko ambik daun kelapa buat benda lain... ni dah besar, baru nak belajar... memang la keras tangan... hahaha..."

Muka tension sebab asik x jadi... :P


Oppsss... sekarang korang2 semua dah x boleh kutuk sy... sebabnya sy dah reti anyam ketupat... kui3... kepada sape2 yg makan ketupat kat majlis tu nanti2, ingat2 lah bahawa anda sedang makan air tangan sy ye... hee~


Ni la antara adik2 yg datang menolong semalam... thanks banyak3 ye sebab sudi datang... huhu~ :)

lepas siap anyam tu, kena masukkan beras pulak... nasib baik la ada adik2 ni, so diorang pun tolong sekali... lebih kurang pukul 11 malam, semua ketupat sudah masuk ke dalam periuk untuk direbus...

pastu kami lepak2 beramai2 menunggu lemang yang sedang dibakar... tapi sy x tggu smpi masak... pukul 1 pagi sy balik je ke bilik... sorry ah ye kwan2 sebab x tunggu... ngantuk sangat3... lgpun korang dh ade geng bukan nk borak2 ngan aku... padan muka kena tinggal... :P

p/s: public speaking td memang best... terbaik lah... huhu~ (^^,)


Sempat lagi bakar jagung tu... huhu~

2 comments:

tnal_gaga said...

aku pon x reti lg anyam ketupat...terbaik laa man...hee~

Hazman Amini said...

Haha... aku reti gitu2 je kut... x pro pun... buat banyak x jadi drpd yg jadi... kui3...

x reti anyam xpe... skrg dh senang, pakai ketupat segera je... haha~ :D