Penulis tidak bertanggungjawab atas segala kesulitan yang timbul akibat daripada penggunaan sebarang bahan dalam blog ini. Sebarang maklumat yang tercatat dalam blog ini adalah hampir tepat pada tarikh penulisan tetapi mungkin berubah mengikut keadaan semasa.

Sekiranya ada sebarang pertanyaan yang berkaitan, sila tuliskan di ruangan komen atau e-melkan kepada penulis. Komen anonymous dibenarkan, tetapi anda digalakkan untuk meninggalkan komen dengan mendaftar masuk akaun Google atau Blogger masing-masing.

Sebarang komen yang tidak berpatutan atau difikirkan tidak sesuai akan dibuang selaras dengan Akta Keterangan (pindaan 2012) di mana pemilik blog bertanggungjawab terhadap segala komen yang disiarkan.

Pemilik rumah penginapan atau homestay juga dibenarkan tulis iklan di ruangan komen. Terima kasih. =)

Sunday, September 26, 2010

Accident lagi...

Actually sy baru sampai dari Tangkak... penat tau... hari ni sampai agak lambat even sy tukar naik bas ekspres kat Muar... and once again, I've got the chance to ride the double-decker bus... haha... sangat seronok... seperti mana kali pertama aritu, kali ni juga sy naik bas dari syarikat yg sama iaitu SKS-KL... tapi arini entah kenapa dy x lalu jalan biasa ke Batu Pahat, tp dy lalu ikut jalan Parit Bakar Laut... sama je jalannya, cuma jalan ni agak jauh sikit la... huhu~..

Ni la bas yg sy naik... cantik kn? :)

And now, sy just nk share mengenai kisah ini... semoga kisah ni menjadi renungan buat kita bersama...

Minggu lepas, hari Ahad... kalau sape2 ada add facebook sy, pasti ada perasan yg sy ada upload gamba kemalangan kat simpang masuk ke Plaza Tol Tangkak... kalau yg x pernah tengok, inilah gambarnya:


Tadi pulak, sedang sy berangan2 sambil tunggu ketibaan bas kat Muar, tiba2 ada ambulans lalu dengan sirennya dari arah pusat bandar (tahu ia bukan dari Tangkak sebab bukan turun dari jambatan)... sy baca nama kat tepi ambulans tu, dari klinik kesihatan **** (xprasan nama, laju sangat)... laju je ambulans tu, mesti ada emergency... beberapa minit kemudian, ada trak Bomba lalu dengan kelip2 lampu (tapi x bunyi)... kat belakangnya ada tarik bot bomba... then x brapa lama lepas tu, bas sy pun smpi...

Bas sy lalu kat Parit Bakar Laut sebelum masuk jalan utama ke Batu Pahat kat Pekan Parit Jawa... lepas pekan tu, nampak lagi trak Bomba dengan lampu kelip2 tarik bot dari arah bertentangan (dari arah Semerah)... lepas Seri Menanti ada satu lagi trak Bomba dari arah Semerah, tarik bot jugak... eh2... pelik sungguh... apsal banyak sangat trak bomba ni...

Salah satu trak bomba yg sedang lalu... 

Lepas je pekan Semerah, tiba-tiba jalan jam... jauh gak sesaknya, lebih kurang 2 km kut... dari awal dah agak, memang ada accident... then nampak la kereta ni:


Masa sy lalu, kereta tersebut sudah ditarik sejauh kira2 satu kilometer dari tempat kejadian... maksudnya dah selesai la tu... tapi disebabkan sikap rakyat Malaysia yang sangat prihatin ni, jalan tetap sesak walaupun tempat kemalangan tu cuma tinggal serpihan kereta je... ditambah pulak dengan sikap sesetengah pemandu yg tak reti sabar dengan memotong barisan, makin teruk la sesaknya... aishh...

Tengok kereta hitam tu, macam dy sorang je nak cepat sampai... 


Ni la tempat kemalangan tu... cuma tinggal serpihan2 yang tak mengganggu lalulintas tapi tetap jalan sesak... sy x tahu la mangsa tu macam mana... hidup ke, mati ke... mybe dh bawak ke hospital kut... tp melihatkan keadaan kereta, paling kurang pun mesti cedera parah kan...

Lepas melihat accident tu, tetiba sy terfikir, jalan raya Malaysia sekarang ni sudah menjadi satu tempat yg sangat x selamat untuk sesiapa pun kn... tiap2 hari ada je nyawa melayang kat jalan raya... x dapat bayangkan macam mana perasaan ahli keluarga diorang bila dapat berita accident tu... mesti sedih gila... dan dalam keadaan di mana ramai rakyat mati kat jalan raya, ada lagi insan2 macam ni:


haa... tengok tu... selamba je memotong... tau la kat Singapura takleh nak bawak laju2... datang sini buat hal pulak... memotong kat garisan berkembar... dah le ada kereta dari depan... kereta yg dari depan tu pulak nak kena mengelak dy... ish2...

Apa2 pun, berhati-hatilah selalu di jalan raya (ingatan untuk diri sendiri dan orang lain juga)... :)

2 comments:

Zaharah said...

Salam...Man, bagus la bermanfaat kepada semua (^_^)

- HANIFcarrick - said...

haha :) terbaiklah bus double decker ! aku suka dok atas ! rasa tinggi je, huu :)