Penulis tidak bertanggungjawab atas segala kesulitan yang timbul akibat daripada penggunaan sebarang bahan dalam blog ini. Sebarang maklumat yang tercatat dalam blog ini adalah hampir tepat pada tarikh penulisan tetapi mungkin berubah mengikut keadaan semasa.

Sekiranya ada sebarang pertanyaan yang berkaitan, sila tuliskan di ruangan komen atau e-melkan kepada penulis. Komen anonymous dibenarkan, tetapi anda digalakkan untuk meninggalkan komen dengan mendaftar masuk akaun Google atau Blogger masing-masing.

Sebarang komen yang tidak berpatutan atau difikirkan tidak sesuai akan dibuang selaras dengan Akta Keterangan (pindaan 2012) di mana pemilik blog bertanggungjawab terhadap segala komen yang disiarkan.

Pemilik rumah penginapan atau homestay juga dibenarkan tulis iklan di ruangan komen. Terima kasih. =)

Thursday, January 14, 2010

Tak sangka

Hari ini berlaku sesuatu yang aku sendiri tak sangka aku boleh lakukan...

Aku bukanlah seorang yang pakar dalam bidang IT... jauh sekali untuk membaikpulih komputer peribadi orang lain... tapi aku punye minat terhadap itu... jadi tidak mustahillah aku sering dilihat bersemuka dengan laptop kesayanganku ini sehingga menyebabkan perasaan tidak senang kepade sesetengah pihak melihatnya... huhuhu~... mungkin itulah yang membantu aku untuk mempunyai sedikit-sebanyak kelebihan ini... =D

Kelas Basic Math dengan En. Lim Kang Chuan pada hari ini menyaksikan projektor tidak dapat memaparkan tayangan slide powerpoint daripada laptopnya... pada mulanya aku keberatan untuk membantu... bukan tak mahu tetapi dibimbangi sesuatu yang tidak diingini berlaku semasa aku membantu itu... naya... tetapi atas permintaan ramai aku bantu juga akhirnya... dan akhirnya berkat kesungguhanku dan bantuan daripada Allah SWT, projektor itu dapat berfungsi dengan baik akhirnye... Alhamdulillah... (",)

Mula-mula duduk depan laptop Mr Lim tu, aku cuma buat cara biasa untuk mengalihkan paparan ke projektor iaitu menekan Fn dan F5 (kalau Acer aku laa...).... dan apabila itu tidak menjadi, aku mula jadi blur... aku mula rasa nak menyerah je waktu itu tapi atas sokongan anda2 sekalian aku teruskan jua... dan akhirnye masalah itu berjaya diatasi dan kuliah dapat diteruskan seperti biasa... puncanya?... second display devices tak diaktifkan... itu je... penyelesaiannya, aktifkan je la... huhuhu~

Dan malam sebelumnye laptop kawanku pula yang membuat hal... tak mahu mengeluarkan bunyi pada speaker... dan masalahnye cume audio device dy disable pada speaker, so bunyi cume kuar kat earphone je... dan setelah berhempas pulas (bukan berhempas laptop ye... =D ) akhirnye dapat juge keluar bunyi... huhuhu~

Mungkinkah ini kebetulan? Mungkin juge... ditambah dengan pengalaman2 lalu sepanjang penggunaan komputer dalam hidup yang panjang ini... sebelum ini aku tak pernah pergi ke kelas2 membaiki komputer... kalau ada pun hanyalah kelas yang mengajar asas cara2 menggunakan MS Office (Word, P.Point, etc) je...

Apepun, padaku ia adalah satu ilmu yang dikurniakan Allah SWT untuk diperturunkan kepda orang lain supaya menjadi ilmu yang bermanfaat... terima kasih kepada anda kerana memberi peluang dan kepercayaan kepadaku untuk mencuba ye... huhu~ =D

2 comments:

hannahunny said...

ala abgman maen mandrem2 ley laa,
haha,
gurau jew,
ye abgman memg pakar IT clas kamy !!!

Hazman said...

Hahaha~ tau takpe... sebenarnye aku cume bukak Help and support Center jek... huhu~ tak sangke... =p